maanantai 13. joulukuuta 2021

The Pleasure Device – suloinen romanssi ja seksiä ristiin rastiin

Luulisi kerta kaikkiaan, että jos nuori nainen tahtoo tietyn nuoren miehen ja tämä tahtoo samaisen nuoren naisen, mikään ei voisi heidän väliinsä astua. Mutta aika paljonkin voi, jos eletään viktoriaanisen Englannin seurapiireissä, ja varsinkin jos näiden kahden tarina kerrotaan romanttisessa viihdekirjassa.

Regina Kammerin The Pleasure Devicen naispäähenkilö Helena Philips on seurapiirikauden debytantti. Hänelle pitäisi löytyä kunnollinen puoliso, mikä tarkoittaa miestä, joka perii arvonimen. Harmillista kyllä, Helena menettää sydämensä Nicholas Ramseylle, joka sattuu olemaan ihan tavallinen ihminen. Nicholas työskentelee lääkärinä, ja asioita sotkee toinen lääkäri, Julius Christopher, joka on tarinan pahis. Lisäsotkua aiheuttaa Helenan äiti, joka on pahislääkärin pauloissa, koska Julius Christopherilla on paitsi vastustamaton seksuaalinen vetovoima itsellään, myös hierova laite, jolla muka hoidetaan hysteriasta kärsiviä naisia mutta paremminkin tuotetaan näille loputon sarja orgasmeja. Kukaan tarinassa ei näyttäisi kärsivän ainakaan vakavasti hysterian oireista, vaikka niitä hirveä liuta väitettiin aikanaan olevankin.

The Pleasure Device on melkoista aktien ilotulitusta. Kirja on eroottista romantiikkaa, jossa romantiikkaa on pääparin suhteessa ja erotiikkaa ihan kaikkialla muualla. Jos seksiä keskenään harrastaneista piirtäisi seksisuhdekaavion, siitä tulisi melkoinen viivojen hämähäkinverkko. Esimerkiksi herra Ramseylla on rakastajattarenaan edesmenneen äitinsä hyvä ystävätär Lavinia, joka muutoin on sitä mieltä, että hänen sängyssään viihtyvälle nuorellemiehelle pitää löytää kunnon vaimo – mieshän on niin tavattoman hyvä rakastajakin.

Helena Phillips on varsin seksuaalinen viktoriaaniseen aikaan sijoittuvan romantiikan päähenkilöksi, olkoonkin, että kyseessä on eroottinen romantiikka. Helena on toki neitsyt mutta äärimmäisen innostunut masturbaatiosta. Häntä ei myöskään häiritse, että hänen rakkaallaan on rakastajatar, päinvastoin hän tahtoo tämän kertovat itselleen miehestä kaiken. Vaikkei tämä liene kovin uskottavaa käyttäytymistä, Helena on mielestäni virkistävä romanttisen tarinan henkilö.

The Pleasure Device ottaa kaiken irti siitä, että hysteriaa kerrotaan hoidetun 1800-luvulla tuottamalla naisille orgasmeja hierontalaitteella. Tohtori Christopherilla on olevinaan tutkimuksensakin, ei pelkästään nautintonsa. Hän haluaa selvittää, onko naisen nautinto miehestä kiinni, ja karmea tutkimustulos on, ettei se ole. Kuitenkin tästä huolimatta romanttisen tarinan maailmassa nainen tahtoo miehen eikä mitään hierovia laitetta. Ja niinhän aika moni nainen tahtoo ihan oikeassa maailmassakin - vaikkeivät nämä kaksi toki sulje toisiaan pois.

Teos on varsin vetävä, jos pitää genrestä, ja erityisen hyvä piirre on se, että Helenan ja Nicholaksen välillä oleva veto on todellakin romanttista. Heitä yhdistää kiinnostus kirjallisuuteen, ei pelkästään se, että toinen on vain niin ihana (lue: hyvännäköinen). He haluavat saada toisensa ja yhdessä vaiheessa haaveilevat jopa siitä, että voisivat olla toistensa rakastaja ja rakastajatar, koska avioliittoon ei ole mahdollisuutta. 

Tohtori Christopherin toiminta on sen sijaan varsin kyseenalaista, ja on ymmärrettävää, jos osa lukijoista pitää sopimattomana joidenkin kohtausten kirjoittamista siten, että ne kiihottavat kaikkia mukana olevia osapuolia. The Pleasure Device on kuitenkin niin vahvasti fantasiatarina, että nämä kohtaukset voi lukea myös alistumisfantasioina, joissa molemmat osapuolet itse asiassa saavat, mitä ovat vailla. Fantasiana kirja sopii parhaiten lukijalle, joka ei odota yleviä periaatteita tarinan henkilöhahmoilta. He nauttivat vieteistään ja sillä hyvä.

Tarina on kaavamainen romanssi, mutta tuon kaavan Regina Kammer kyllä hallitsee. On rakastavaiset, on este rakkauden tiellä (tai ainakin avioliiton), ja juuri kun näyttää siltä, että isotkin esteet on raivattu tieltä, nousee vielä yhden kerran seinä vastaan. Sydän kurkussahan tätä saisi lukea, jos ei tietäisi, että Helena ja Nicholas päätyvät takuuvarmasti tarinan lopussa yhteen – ja saavat toki kaiken pidättelyn jälkeen yhteisen seksikohtauksenkin, jossa annetaan mennä.

Sarjaan kuuluu pari muutakin kirjaa, ja luulenpa hyvinkin lukevani ne myöhemmin. Kakkososan pääpari ovat Helenan vanhemmat nuoruudessaan. Oletettavasti luvassa on jälleen valtavasti seksiä. Toivoa sopii, että kuumuustaso pysyy, mutta jos saan pyytää, miehet voisivat laueta muuallekin kuin lattialle. Sen toistuminen oli The Pleasure Devicessa jokseenkin hämmentävä yksityiskohta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti